Co myślicie o tej grze?
Ja osobiście wierdzę, że jest to strategia zrealizowana z rozmachem, epickością, ale trochę zbyt powtarzalna, co niemal wyklucza to, że gra będzie miała multiplayerową przyszłość- schematyczność zaczyna się pojawiać już po 2-3 godzinach grania każdą z klas, które na szczęście są do siebie raczej niepodobne.
Szczególnie zdziwiły mnie jednostki eksperymentalne. Spróbujcie sobie wyobrazić łódź podwodną- stocznię. Produkujesz w niej jednostki, zakradasz się na terytorium wroga, wynurzasz i niespodzianka gotowa (chociaż 25 jednostek które maksymalnie może wyprodukować ta stocznia to w tej grze praktycznie nic- tu armie liczy się w setkach jednostek).
PS: Ale jeszcze lepszą jednostką eksperymentalną jest działo mogące... rzucić kilkanaście jednostek w dowolne miejsce na mapie (nie pytajcie, jak to wygląda dokładnie).
Strona 1 z 1
Supreme Commander 2
Napisano 11 marzec 2010 - 09:57
A ja mam pytanie troche z innej beczki.
Ogolnie nie lubie RTSow. Jedyne RTSy ktore uwielbiam sa to taktyczne RTSy. Takie jak Total War'y(czy to Empire,czy to Napoleon,czy to Shogun) i na maxa old sqlowa seria Myth.
Czy takiemu kolesiowi jak mi spodoba sie Supreme Commander? Oczywiscie mowie ze począwszy od 1 czesci
Ogolnie nie lubie RTSow. Jedyne RTSy ktore uwielbiam sa to taktyczne RTSy. Takie jak Total War'y(czy to Empire,czy to Napoleon,czy to Shogun) i na maxa old sqlowa seria Myth.
Czy takiemu kolesiowi jak mi spodoba sie Supreme Commander? Oczywiscie mowie ze począwszy od 1 czesci
Napisano 11 marzec 2010 - 14:14
Użytkownik FreeQ dnia 11 marzec 2010 - 09:51 napisał
A ja mam pytanie troche z innej beczki.
Nie wiem, ale postaram się napisać, jak wygląda rozgrywka w drugiej części (w pierszą nie grałem).
Na początku zazwyczaj masz tylko ACU (potężna jednostka militarna i gospodarcza), kilka konstruktorów i ewentualnie niewielką (z 50 jednostek) armię. Na samym początku budujesz budynki gospodarcze i jednocześnie wojskowe, a w czasie budowy tych drugich jeszcze przez zakończeniem budowy ustalasz ciągle powtarzaną kolejkę budowy i wysyłasz jednostki od razu na front (który na poziomie trudności wysokim często jest dosyć niestabilny, na niższych rozgrywka jest raczej prosta). W końcu zaczynasz zyskiwać przewagę (albo komputer) i zaczynasz wygrywać lub przegrywać.
Cała gra jest mocno taktyczna, ale w czasie rzeczywistym. Surowców niemal zawsze brakuje.
Napisano 11 marzec 2010 - 14:55
^Jesli surowcow niemal zawsze ci brakuje, to kiepsko ci idzie. Pozatym mowisz ze gra jest monotonna.. a w multi grales? W singlu KAZDY RTS szybko robi sie nudny.
Co do SupCom 1 powiem ze gra jest swietna. Nie bez kilku bug'ow technicznych (szczegolnie w dodatku) ale warta zagrania. Nie uwazam sie za fana RTS'ow, ale Supreme Commander mnie bawi.
EDIT: Jeszcze jedno. Uwazasz ze gra raczej nie bedzie miec multiplayerowej przyszlosci? A wiesz ze SupCom 2 powstal wlasnie dlatego, iz fani multi SupCom 1 sie tego domagali? Inaczej mowiac, nie wiesz o czym gadasz.
Co do SupCom 1 powiem ze gra jest swietna. Nie bez kilku bug'ow technicznych (szczegolnie w dodatku) ale warta zagrania. Nie uwazam sie za fana RTS'ow, ale Supreme Commander mnie bawi.
EDIT: Jeszcze jedno. Uwazasz ze gra raczej nie bedzie miec multiplayerowej przyszlosci? A wiesz ze SupCom 2 powstal wlasnie dlatego, iz fani multi SupCom 1 sie tego domagali? Inaczej mowiac, nie wiesz o czym gadasz.
Napisano 11 marzec 2010 - 14:59
Miałem okazję zagrać w Demo jedynki(1GB !) nawet dość grywalne. I zgodzę się - walki są epickie. Eksperymentalny Robot-pająk z kilkudziesięcio metrowym laserem skradający się po dnie morza do bazy wroga i wybuchający ACU nie mogą być nieepickie ;]
Jednak gra jest tylko na weekendy:
a ) grając często prawdopodobnie szybko by się znudziła
b ) na łatwym poziomie przejście przez każdy z 3 etapów (chyba tyle ich było do Eksperymentów) i wygrana/przegrana zajmowała +/- 2h
Jednak gra jest tylko na weekendy:
a ) grając często prawdopodobnie szybko by się znudziła
b ) na łatwym poziomie przejście przez każdy z 3 etapów (chyba tyle ich było do Eksperymentów) i wygrana/przegrana zajmowała +/- 2h
Napisano 11 marzec 2010 - 15:01
Ogółem SC2 to crap, twórcy poszli w stronę uproszczenia rozgrywki. Jednyka była innowacyjna, nie czekałeś na surowce aby wybudować jedną jednostkę, po prostu przejmowałeś "metale" i budowałeś "elektrownie". Musiałeś wyczuć możliwość przeciążenia tego i spowolnienia budowy... A jak budowałeś jednostki? Z kilkunastu fabryk podczas potyczki szły ich setki, ba! nawet ośmielę się powiedzieć, że tysiące. Dobra taktyka to była podstawa, druga część to timing, czasami poprawianie czegoś w trakcie budowy równało się przegranej... To jest strategia.

Just thinking, why isn't the world more like the shire? Care-free, simple, almost no worries at all. Green country-side, a balance between everything... just quiet, peacful. No wars, no hate, just friendly people sharing stories, and laughing together. Then, at the endof the day, you can go and rest underneath a tree and watch the sun slowly fall behind the mountains in the distance, you are closing your eyes and fall asleep dreaming of your next day... but those are only dreams.
Czujesz się źle? Kliknij, poprawi Ci się humor.
Napisano 11 marzec 2010 - 18:02
Cholera... bo widzicie mi brakuje RTSow czysto taktycznych. Ostatnio dalem sie namowic na Company Of Heroes... I moja opinnia na temat tej gry jest wysrodkowana. Co do tego co pisze RMK. Zazwyczaj jest tak ze ciezko jest dorownac pierwowzorowi gry(w tym przypadku czesci 1 SC). Ostatnio zassalem z Steama demo RUSE. Niby full taktyczna gra... ale denerwuja mnie klimaty z Combat General.
Strona 1 z 1